A tibeti spániel külseje

Az American Kennel Club leírása alapján

A tibeti spániel

Fej: A testhez képest kicsi, tartása büszke, mely kvalitást fejez ki. A kanoknál férfiasabb jellegű, de nem durva.

Koponya: Enyhén domború, közepesen széles és hosszú.

Nyak: Viszonylag rövid, erős, és jó elhelyezkedésű.

Fülek: Közepes méretűek, lelógók, felnőttkorban már dús szőrzetűek és viszonylag magasan tűzöttek. A koponyától enyhén elállhatnak, de nem lebeghetnek.

Szemek: Sötétbarnák, oválisak, fényesek és kifejezőek. Közepes méretűek, viszonylag távol helyezkednek el egymástól, de előre néznek, értelmet sugároznak. Szegélyük fekete.

Orr: Fekete.

Pofa: Közepes hosszúságú, tompa és párnás, ráncoktól mentes.

Fogak: Egyenletes elosztásúak, a szemfogak között az áll kiszélesedik. Elvárt a teljes fogazat, enyhe bulldogharapás jellemző. A száj lehet egyenes vonalú, ha megvan a megfelelő szélesség és mélység az állkapocsnál, megtartva így a pofa tompa jellegét.

Első testtáj: A vállak jól helyezkednek el. A mellső lábak csontjai enyhén íveltek, de a vállaknál masszívak. Közepes erősségű csontozat jellemző.

Farok: Magasan tűzött, dús szőrzetű, mozgás közben vidáman kunkorodik a hát felett.

Hátsó testtáj: Jó felépítésű és erős. A hátsó lábak fejlettek, a felső és az alsó rész enyhe szöget zár be. A csánk viszonylag lent helyezkedik el, hátulról nézve egyenes.

Szőrzet: Kétrétegű, selymes, a pofán és a lábak első részén puha. A testen közepes hosszúságú, testre simuló. A fülek és a mellső lábak hátsó része pihés, a farok és a far szőrzete dúsabb és hosszabb. A nyak szőrzete lehet örv vagy sörény, mely gyakrabban jellemző a kanokra. A lábujjak közti szőr túllóg a lábfej hosszán.

Szín: Minden szín és színkombináció megengedett. A lábfejen lehetnek fehér jegyek.

Súly: 4-6 kg az ideális.

Méret: A marmagasság 25 cm körül lehet.

Fordítás: angol

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.